top of page

Σοκακια

 Οι μικροι μαρμαροστρωμενοι δρομοι της ερμουπολης ισως ειναι μια καθημερινοτητα για τους συριανους αλλα για τον καθε επισκεπτη φανταζει ονειρο

Ερμουπολη

Η Ερμούπολη άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν θύματα των σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος σε αυτές τις περιοχές το 1822.[2] Αρχικά περί τους 30.000 πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί στην Τήνο, λόγω όμως της πανούκλας που είχε ενσκήψει μεταφέρθηκαν στην Σύρο σε καλύβες ή στην Άνω Σύρο. Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μετεγκατάστασή τους σε άλλα μέρη δεν πραγματοποιήθηκαν και τελικά παρέμειναν στη Σύρο.[3] Η ύπαρξη καθολικών στη Σύρο είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Έτσι οι πρόσφυγες αναζήτησαν στο νησί της Σύρου κυρίως ασφάλεια. Από τις εσωτερικές αυτές μεταναστεύσεις, εξάλλου, έχουν πάρει το όνομά τους κάποιες συνοικίες της Ερμούπολης, όπως το "Βροντάδο". Η ονομασία της πόλης αποφασίστηκε με πρωτότυπο τρόπο, σε συμβούλιο που έγινε το 1823 από τους πρώτους οικιστές της πόλης έξω από τη μητρόπολη (Μεταμόρφωση) και ονομάστηκε Ερμούπολη προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή.

Ανω Συρος

April 22, 2013

Γοητευτικό οικιστικό σύνολο με μαγευτική θέα, η Άνω Σύρος, ενωμένη με την Ερμούπολη, καταφέρνει να διατηρεί ανόθευτο το μεσαιωνικό χρώμα της.

Στολίδια της Σύρου, τα κάτασπρα απανωσυριανά σπίτια, χτισμένα κλιμακωτά στο λόφο του Σαν Tζώρτζη, έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής. Παλαιές εκκλησίες, αμέτρητα σκαλοπάτια, γραφικά στενά με γλάστρες που μοσχοβολούν και παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν μια εικόνα που μένει χαραγμένη στη μνήμη των ταξιδιωτών.

Please reload

bottom of page